נושא רילוקיישן של אחד מבני הזוג הפך בשנים האחרונות ליותר ויותר נפוץ, ככל שישראלים רבים יותר עובדים בחברות רב לאומיות או בחברות ישראליות הפותחות סניפים או משרדים בחו"ל.
בהנחה שהצדדים לא ערכו ביניהם הסכם העוסק בסוגיית סכסוך או פרידה העלולים להתרחש בחו"ל (וסביר להניח שמרבית הזוגות החיים בשלום לא יערכו מראש הסכם מסוג זה….) הרי שאם בני הזוג מחליטים להיפרד ולהמשיך במגורים במדינה הזרה, מכלול העניינים, כולל ההחזקה בילדים, יידון במדינה הזרה ורק אם יש להם רכוש בישראל, ענייני הרכוש יידונו על פי הדין בישראל.
המצב הופך למורכב כאשר אחד מבני הזוג מעוניין לחזור ארצה עם הילדים, ובן הזוג האחר מעוניין להישאר בחו"ל. דרך המלך החוקית הינה (בהנחה שהצדדים כבר נמצאים בחול תקופה לא קצרה, השתקעו במקום מגוריהם והילדים השתלבו במוסדות החינוך) כי בן הזוג המבקש להחזיר את הילדים ארצה, יגיש תביעה מתאימה (למשמורת הקטינים ולהגירתם לישראל), בבית המשפט המקומי (בחו"ל). עד גמר ההליכים בחו"ל לא יוכלו הקטינים לעזוב את מקום מגוריהם שם.
ומה קורה באם אחד מבני הזוג עושה דין לעצמו וחוזר ארצה עם הילדים (באמתלה של חופשה… אירוע משפחתי…) – או אז יכול בן הזוג שנותר בחו"ל לדרוש החזרת הילדים "החטופים" לחו"ל על פי כללי אמנת האג וככל שאכן מדובר על שהות שאיננה קצרה ושזהו "מקום המגורים" העדכני של הילדים, כלומר- מרכז החיים של הילדים, במרבית המקרים יוחזרו הילדים על פי צו בית משפט לאותה מדינה אליה בצעו ההורים רילוקיישן שנים קודם לכן.
הפתרון לקשיים אלה מצוי בעריכת הסכם טרם היציאה לחו"ל, בו יעסקו בני הזוג גם באירוע הקשה של סכסוך ביניהם בעת שהותם בחו"ל, ויגיעו להסכמות בעניין מקום מגורי הילדים, באם אחד הצדדים מעוניין לחזור ארצה. בהסכם כזה ניתן להסכים, למשל, כי איש מקצוע בתחום הפסיכולוגיה יקבע מה טובת הילדים, או כי, באם מדובר בילדים בוגרים יותר (גילאי 14 ואילך) יוכלו הילדים להשתתף בקביעת מקום מגוריהם העתידי. מכל מקום ועם כל אי הנוחות, מומלץ להסדיר הסוגייה מראש.
שאלה אחרת עולה באם אחד מבני הזוג מקבל הצעה לרילוקיישן לאחר הגירושין, וכאשר בפסק הדין או בהסכם הגירושין אין כל התייחסות לסיטואציה זו.
נושא הסדרת החזקת הילדים ומזונותיהם מורכב ומן הראוי להסדירו מראש כאשר מדובר בעריכת הסכם גירושין לבני זוג, אשר לפחות אחד מהם מועסק בתחום ההיי טק או בכל תחום אחר בו עבודה בחו"ל הינה שכיחה וצפויה.
מומלץ לשלב בהסכם הגירושין סעיף ספציפי העוסק באפשרות רילוקיישן והקובע שבכל מקרה של פרידה, מקום מגורי הילדים ייחשב תמיד ישראל, וכל המפר זאת, יהיה חשוף לסנקציה כספית משמעותית שיהיה עליו לשלם לבן הזוג המבקש להחזיר הילדים ארצה.